5 Şubat 2025

Güncel ve Tarafsız Haberler | Atabey Haberler

Atabey Haberler: Ekonomi, spor, teknoloji ve magazini bir arada sunarak gündemi takip edin!

Müziğin Yalnızca Ruhun Değil Aynı Zamanda İnsan Beyninin de Gıdası Olduğunu Gösteren İlginç Çalışma

Müzik, ruhun gıdası öyle değil mi? Ancak notalar, yalnızca ruha değil beyne de iyi geliyor. Öyle ki insan beyninde bulunan bir nöron seti, müzik sesi duyduğunda harekete geçiyor.

Bilim insanları, uzun bir çalışma sürecinin ardından beynin belirli nöronlarının, sadece müzik sesiyle aktive olduğunu keşfetti.

Peki, bu nasıl oluyor?

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, müzik dinleme esnasında ışık saçan üç farklı nöron seti belirlendi.

İki nöron seti, notaları (müzik notaları) ve bunlar arasındaki geçişleri kodlar. Bu nöronlar aynı zamanda, konuşmaya başlandığında da aktif hale gelir.

Üçüncü nöron seti ise özellikle dikkat çekicidir. Bu nöronlar sadece müzik dinleyerek harekete geçer ve daha önce duyduğunuz notalara bağlı olarak bir sonrakinin ne olabileceğini tahmin etmek için çalışır.

Uzmanlara göre insan beyni, çalan müzikte önceki notalar verildiğinde bir sonraki notayı tahmin edebilme yetisine sahiptir.

Bu bilgi, işitsel bölgedeki nöron gruplarında kodlanmış durumdadır. Ayrıca, bu nöronlar sadece müziğe tepki verir; gürültü, konuşma, rüzgar veya diğer hayvan sesleri gibi diğer seslere tepkisiz kalır.

Beklenmedik ve öngörülemeyen bir nota maruz kaldığınızda, müziğe özgü nöron gruplarındaki sinirsel tepki o kadar büyük olur. Yani, dinlediğiniz müziğin melodileri veya sözleri ne kadar yabancıysa, bu nöronlar o kadar hızlı ve etkili çalışır.

Özetle, insan beyni, sadece müzik sesi duyduğunda aktive olan bir nöron setine sahiptir. Ne kadar çok müzik, o kadar çok aktivasyon!

Kaynaklar: Independent, ZME Science

İlginizi çekebilir: