Malezya’dan palm yağı ihracatında ‘orangutan diplomasisi’

Güneydoğu Asya ülkesi Malezya, palm yağı ihraç ettiği ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için bu ülkelere orangutan hediye etmeyi planladığını açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Plantasyon ve Emtia Bakanı Datuk Seri Johari Andul Ghani, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin orangutanları diplomasi aracı olarak kullanma planına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ghani, Malezya’nın palm yağı sattığı Hindistan ve Çin gibi ülkelerle ikili ilişkilerini geliştirmek amacıyla bu ticari ortaklarına orangutan hediye etmeyi planladığını belirtti.

‘ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSUNDA DİKKATLİ DAVRANIYORUZ

Dünyanın en büyük palm yağı üreticilerinden Malezya’nın, üretim esnasında ormanların korunması ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda dikkatli davrandığını savunan Ghani, “Orangutan diplomasisini benimseyerek Malezya’nın biyoçeşitliliğin korunması konusundaki sarsılmaz kararlılığını göstermeyi amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

EFSA’DAN PALM YAĞINDA ‘KANSER RİSKİ’ UYARISI

Malezya ve Endonezya, ekonomilerinde önemli rol oynayan küresel palm yağı üretiminin yüzde 85’ini gerçekleştiriyor. Öte yandan, başta gıda maddeleri olmak üzere palm yağı kullanımı tartışma konusu olmayı sürdürüyor. 2017’de Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA) Nutella başta olmak üzere birçok üründe kullanılan palm yağının kanser riskine işaret etmesi, yağın sağlık ve çevreye olan etkilerini yeniden gündeme taşımıştı.

EFSA, palm yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen madde ortaya çıkarttığını açıklamıştı. BBC Türkçe’nin aktardığına göre, EFSA’nın yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar da palm yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palm yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmamıştı.

ORANGUTANLAR PALMİYE ORMANLARINDA YAŞIYOR

Çevre örgütleri ise en büyük sorunun palm yağının kendisinden ziyade, palmiye çiftlikleri olduğu görüşünde. Palmiye çiftlikleri yağışlı, tropik ormanların olduğu bölgelerde kuruluyor. Bu ormanlar, aynı zamanda ‘diplomasisi’ yapılacak orangutan gibi hayvanların yuvası. Palmiye çiftliklerine alan açmak için ormanların kesilmesi ve avlanma nedeniyle bu hayvanların bir kısmı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Örneğin Borneo orangutanları bu tehlike bakımından kırmızı listede yer alıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir