Çocuklar Neden Sürekli Burunlarını Karıştırma İhiyacı Duyuyorlar? Bilime Göre Mukofaji
Eski bir şaka vardır: Brokoli ile sümük arasındaki fark nedir? Çocuklara brokoli yediremezsiniz.
Sümüklerin pek çok çocuk için kesinlikle karşı konulamaz bir yanı var gibi görünüyor .
Beş veya daha fazla çocuktan oluşan bir gruba bakıldığında, en azından birinin parmağını ya şişkin burun deliğini beyninin yarısına kadar yukarıya doğru itmesi ya da söz konusu burun deliğinden kaynaklanan pul/parça/küreciği kendi burnuna sokması ihtimali yüksektir. Evet, çocuklar gerçekten iğrenç olabiliyorlar.
Sümükler elbette sürekli üretilen mukusun bir kısmı kuruduğunda burunda oluşur. Nazal mukusun amacı, havada bulunan potansiyel olarak zararlı parçacıkların ve patojenlerin solunmasını engellemektir. Bunun yerine ıslak, yapışkan sümük tarafından yakalanırlar ve midede tedavi edilmek üzere boğaza götürülürler. Daha büyük parçacıklar veya bunların büyük miktarları, daha büyük yapışkan parçalar oluşturabilir veya kuruyana kadar uzun süre kalabilir; bu, burnunuzdaki maddenin koklanabilir durumdan toplanabilir hale geldiği zamandır.
Sümük yemeye ya da daha zarif bir isim kullanırsak mukofajiye gelince , sağlık açısından görüşler farklı. 2013 yılında Kanada’daki Saskatchewan Üniversitesi’nde biyokimya doçenti olan Scott Napper, evrimin, sümük yemenin bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin bir yolu olduğunu ve sümüklerin lezzetliliğinin, sümüklerin lezzetliliğini artırabileceğini önerebileceği teorisini öne sürerek dünya çapında manşetlere yol açtı . avantajlı bir mutasyon. Çocukların, bu parçacıkları havaya uçurmak (veya okul sırasının altına silmek) yerine yutarak, neden olabilecekleri hastalıklara karşı bağışıklıklarını artırdıklarını öne sürdü .
Bununla birlikte, diğer bilim adamlarının da işaret ettiği gibi, ürettiğiniz mukusun büyük bir kısmı zaten yutulur; bu nedenle, çiğnenmeden önce dışarıda kısa bir yolculuk yapan küçük bir yüzdesinin, sürece sağlık açısından pek çok fayda eklemesi pek olası değildir .
Sadece Tadı İçin
Çocukların neden sümük yediği sorusuna verilecek daha isabetli cevap, sırf tadını beğendikleri içindir. Lezzet, Napper’ın teorisinin anahtarıdır – ve psikiyatrist Sidney Tarachow’un koprofajinin ( kaka yeme ) türevleri üzerine 1966’da sıkça alıntı yapılan bir incelemesinde şöyle deniyor [ PDF ]: “Hastalar bu aktivitelerden keyif alıyor. Burun karıştırmanın tam olarak oldukça lezzetli, tuzlu olduğu bildiriliyor.
Sümüklerin rahatlığı da abartılamaz. İnsanın ağzına bu kadar yakın bir yerde bulunan bir şeyin ne kadar lezzetli olması gerekir ki? Belki de sonuçta, çocukların neden sümük yediği sorusunun cevabı, büyük dağcı George Mallory’nin kendisine neden Everest Dağı’na tırmanmaya çalıştığı sorulduğunda verdiği cevapla aynıdır: ” Çünkü orada.”